06-462 26 631 info@mjvoetreflexplus.nl

Rouwverwerking

Rouw is de prijs van liefde.

Ieder mens krijgt in de loop van het leven te maken met verlies. Het verlies van een dierbaar persoon, een huisdier, je baan, je gezondheid of misschien wel een diep verlangen dat niet wordt vervuld: in alle gevallen moet je afscheid nemen van iets of iemand die je dierbaar was. Je kunt heftige emoties ervaren en zelfs lichamelijke klachten krijgen.

Bij het rouwen door een verlies kun je allerlei reacties krijgen:
Lichamelijk, zoals minder eetlust, slaapproblemen, hoofdpijn. In emoties, bijvoorbeeld verdriet, schuldgevoelens, angst en neerslachtigheid.
Maar ook reacties in je denken en gedrag, zoals gespannenheid, concentratieverlies, teruggetrokken zijn of het vermijden van personen of situaties komen vaak voor.

Uit eigen ervaring weet ik hoe overweldigend het verlies van een dierbaar persoon kan zijn.

Ik was bang om mezelf te verliezen als ik het verdriet toeliet. Maar dat gebeurde niet!
Vanaf dat moment is mijn interesse in het rouwproces in het algemeen gewekt. Tijdens mijn opleiding heb ik onderzoek gedaan naar rouwen en hoe voetreflextherapie hierin ondersteuning kan bieden. Ik heb me gespecialiseerd in het behandelen van klachten die kunnen ontstaan tijdens het rouwproces.

Heb jij iemand of iets verloren en heb je het gevoel dat dit je leven zodanig blijft beheersen dat je rouwverwerking stagneert?
Ervaar je veel lichamelijke of emotionele klachten, voel je je gespannen of is je concentratie verminderd?

Voetreflextherapie kan je ondersteunen en inzicht geven in het proces van rouwen, zodat je kunt helen en groeien als mens.

Rouwproces

Hoe werken voetreflexbehandelingen ter ondersteuning van je rouwproces?

Om je rouwproces dragelijker en/of hanteerbaarder te maken stem ik me af op waar jij behoefte aan hebt. Er is ruimte voor een begeleidend gesprek, waarna altijd een massage volgt. Deze massage kan zowel volgens de Westerse als de Chinese visie zijn, maar ook zal ik energetische werken. De keuze zal afhangen van jouw klachten en emoties.

Rouwen kost veel energie. Dit kan blokkades veroorzaken die de energiedoorstroming in je lichaam belemmeren. Vermoeidheid en zelfs uitputting zijn het gevolg. In de voetreflexbehandeling richt ik me o.a. op het verbeteren van je energiepeil.
Stress en spanning rondom het verlies kunnen zorgen voor ophoping van afvalstoffen in je lichaam. Door massage komt de energie stroom weer op gang, zodat de afvalstoffen afgevoerd worden en lichamelijke en emotionele blokkades opgeheven worden.

Daarnaast geef ik je aanvullende adviezen over op welke manier jij je rouwproces naast de voetreflexbehandelingen nog meer kunt ondersteunen.

‘Verdriet is een wond die
om te genezen aandacht nodig heeft.
Verdriet verwerken en beëindigen betekent onze gevoelens open en eerlijk onder ogen zien, ze volledig uiten en loslaten,
verdragen en aanvaarden.
Zolang het duurt om de wond te helen.
We zijn bang dat als we verdriet eenmaal erkend hebben, we erdoor verpletterd worden, maar het tegendeel is waar.
Verdriet dat bewust ervaren wordt, lost op.
Verdriet dat niet geuit wordt is verdriet dat tot in het oneindige voortduurt.’

– Citaat uit het Tibetaanse boek van leven en sterven – (Sogyal Rinpoche)

Volgens de Chinese Geneeskunde is het heel belangrijk om je gevoel te delen of te uiten, zodat je je verdriet of andere pijnlijke gevoelens beter kan verwerken. Onverwerkte emoties, en vooral die gevoelens die te groot of te moeilijk te doorleven zijn, slaan als het ware naar binnen. Ze belasten de organen! Ze gaan onbewust je leven en gezondheid beinvloeden. Door je gevoelens toe te laten, ze te delen en te helen, groei je als mens. Je ontwikkeld compassie,mededogen voor jezelf en voor anderen.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is het verdriet verbonden met het metaal element. Het hoort bij de herfst. In de herfst laat het oude blad los en trekt de energie zich terug in de wortel. Het oude moet los opdat iets nieuws vorm kan krijgen zoals je oude houvasten, je overtuigingen. Soms ook de mensen om je heen, de dingen die vertrouwd en comfortabel waren.

Loslaten doet pijn en brengt verdriet met zich mee. Maar in dat verdriet, en onder de rouw zit goud (het meest edele metaal/metaal-element). Je rouwt immers om wat je liefhad. De liefde blijft. Ze verheldert en versterkt.

Logo & Website: Web en Logo

Kunstenaar:
Ilse Aarsman

Teksten:
Ada Roumimper van Dam

Volg ons:
Facebook

Copyright: mjvoetreflexplus